Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bátonyterenye képes leírás - Nógrád megye.tlap.hu
részletek »

Bátonyterenye - Nógrád megye.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nograd-megye.tlap.hu » Bátonyterenye
Keresés
Találatok száma - 4 db
Bátonyterenye - Vendégváró

Bátonyterenye - Vendégváró

Több kisebb település egyesítéséből jött létre Bátonyterenye: Kisterenye, Szupatak, Nagybátony és Maconka alkotja a mai várost. Az első kettő korábban is Nógrád, a két utóbbi pedig 1950-ig Heves megye része volt. A bányászhagyományokat is őrző Bátonyterenye, illetve a mai városhoz tartozó településrészek számtalan nevezetes műemléket őriznek. Figyelemre méltó a maconkai, Szent István király tiszteletére szentelt római katolikus templom, mely az 1200-as években épült késő román stílusban. Az egykori Kisterenyén lévő, késő barokk stílusú Gyürky-Solymossy-kastély 1790 körül épült. A szépen felújított, két hagymakupolás, saroktornyos épületben kapott helyet id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész állandó kiállítása.

Bátonyterenye bemutatása

Bátonyterenye bemutatása

Bátonyterenye Budapesttől alig 1 órára, a Mátra északi lábánál festői környezetben elterülő bányász és palóc hagyományokkal rendelkező város. Megfelelő célpont minden turistának, aki a nagyváros zajától távol, tiszta levegőn, kellemes vidéki környezetben szeretné szabadidejét eltölteni. A XVII. században épült, 13 hektáros angolparkkal körülvett, hagymakupolás, barokk stílusban épült Gyürky-Solymossy-kastélyban ma id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész állandó kiállítása látogatható. A maconkai román kori római katolikus templom középkori freskói a korabeli hitvilág Mária kultuszát örökítik meg. A kistérségi tanuszoda változatos sport- és wellness programokat biztosít mindazoknak, akiknek fontos egészségük megőrzése.

Bátonyterenye hivatalos weblapja

Bátonyterenye hivatalos weblapja

Bátonyterenye történelme: Bátonyterenye város a 'Palócország'-nak is nevezett Nógrád megye keleti részén, a Mátrától északra, a Cserhát hegységet keletről érintve, a Zagyva-völgyében található. A településen áthalad, illetve érinti a 21-es és az ebből kiágazó 23-as számú fő közlekedési útvonal. Átszeli a Budapest-Hatvan-Salgótarján vasútvonal, amelyből Kisterenye településrésznél leágazik a Kál-kápolnai szárnyvonal. Városunk Budapesttől mintegy 100 km-re, a megyeszékhelytől 15 km-re, Szlovákiától 25 km-re, egy több kiágazású széles völgyben található. Bátonyterenye és térsége: Bátonyterenye és kistérsége a 'Palócországnak' is nevezett Nógrád megye keleti részén, az Északi-középhegység két nagy hegyvonulata, a Cserhát és a Mátra találkozásánál fekszik. Bátonyterenye, a város: Mátraverebélytől már csak 2 kilométerre van a kistérség központja, Bátonyterenye. Az ide érkező a főút mellett felállított szénfejtőgépet lát, ami a város és a térség múltját meghatározó szénbányászat jelképe. Bátonyterenye a kistérség székhelyvárosa négy korábban önálló település (Nagybátony, Kisterenye, Szupatak, és Maconka) egyesítésével jött létre. Városi rangra 1989-ben emelkedett.

Bátonyterenye Városi TV

Bátonyterenye Városi TV

A Bátonyterenye TV jelenlegi formájában 2009. júliusától működik. Fenntartónk a Bátonyterenye Város Üzemeltető Nonprofit Kft. A stábot, megalakulása óta 3 fő fix munkatárs alkotja, de olykor segítő kollégák is részt vesznek a műsorok elkészültében és gyakran láthatnak nézőink saját maguk által készített és beküldött anyagokat.A kis költségvetés miatt, szerény technikai háttér áll rendelkezésünkre a műsorok készítésére, de hiányosságainkat lelkesedéssel pótoljuk. Műsorainkat nemcsak a Bátonyterenyén élők, hanem a vizslási, kazári, mizserfai, rákóczibányai és salgótarjáni UPC illetve Digi kábel előfizetők is nézhetik. A műsorok összeállításakor próbálunk arra törekedni, hogy helyi történéseket, eseményeket mutassunk be helyi embereknek. Lehetőségeinkhez képest próbálunk jelen lenni minden olyan eseményen, ami közérdeklődésre tarthat számot. Kameránkkal ott vagyunk a helybeli iskolák, óvodák ünnepségein, a nyugdíjas klub farsangján, jótékonysági bálokon, istentiszteleteken, új- vagy éppen felújított épületek átadásain, de mutattuk már be a térségben eredményesen működő Polgárőrség egy napját is. Tudósítottunk helyi vállalat által kezdeményezett egészségnapról valamint készült már kisfilm az illegális szemétlerakókról és az árvíz okozta veszteségek bemutatásáról...

Tuti menü